ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΜΕΛ – Προσωρινη διακοπη 22 σχολικων δρομολογιων ΕΜΕΛ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΜΕΛ

Προσωρινή διακοπή 22 σχολικών δρομολογίων ΕΜΕΛ

Η ΕΜΕΛ ανακοινώνει ότι, μετά την επιστολή του γ. διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, που λήφθηκε το απόγευμα της 3ης Δεκεμβρίου 2023, για άμεση διακοπή παροχής υπηρεσίας, σε τακτικά και μαθητικά δρομολόγια, από όσα λεωφορεία, άνω των 22 θέσεων επιβατών, δεν διαθέτουν σύστημα αυτόματης κατάσβεσης πυρκαγιάς στο χώρο του κινητήρα, σεβόμενη την υπουργική απόφαση και εν αναμονή διευκρινήσεων, θα επηρεαστεί από αύριο Δευτέρα, η εξυπηρέτηση μαθητών σε μικρό αριθμό σχολικών δρομολογίων.

Διευκρινίζεται ότι, όλα τα λεωφορεία της ΕΜΕΛ που χρησιμοποιούνται σε τακτικές αστικές και περιφερειακές διαδρομές που εμπίπτουν στην ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων (άνω των 22 θέσεων επιβατών), διαθέτουν σύγχρονα και πιστοποιημένα ευρωπαϊκών προτύπων συστήματα αυτόματης κατάσβεσης πυρκαγιάς στο χώρο του κινητήρα, πέραν των εγκεκριμένων πυροσβεστήρων εντός των λεωφορείων και όλων των προβλεπόμενων αισθητήρων.

Ως εκ τούτου, δεν επηρεάζονται από την ρύθμιση του Υπουργείου Μεταφορών και οι τακτικές διαδρομές συνεχίζουν να διεξάγονται κανονικά. 

Πρόσθετα, από το πρωί της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου και μέχρι νεότερης ενημέρωσης, αποσύρονται από την εξυπηρέτηση μαθητών δημόσιων σχολείων (Λυκείων, Γυμνασίων και Δημοτικών) χωρίς να επηρεάζονται άλλες δραστηριότητες των ίδιων λεωφορείων, μικρός αριθμός λεωφορείων άνω των 22 θέσεων, που εξυπηρετούν μαθητές μέσω υπεργολάβων της ΕΜΕΛ.  

Υπογραμμίζεται ότι, τα εν λόγω λεωφορεία, πληρούν όλες τις προδιαγραφές ηλικίας και ασφάλειας που τίθενται μέσω Οδηγιών και Κανονισμών της Ε.Ε, έχουν τις απαραίτητες εγκρίσεις τύπου και έχουν περάσει επιτυχώς τους προβλεπόμενους τεχνικούς ελέγχους προ τριών μηνών.

Ο λόγος της προσωρινής απόσυρσης από την εξυπηρέτηση μαθητών του Δημοσίου, είναι ότι δεν διαθέτουν σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης στον χώρο του κινητήρα, απαίτηση που δεν υπήρχε στους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς πριν την 1η Σεπτεμβρίου 2021, δηλαδή κατά την εγγραφή των εν λόγω λεωφορείων.

Η ΕΜΕΛ αντιλαμβανόμενη τις υποχρεώσεις της έναντι των κοινωνικών ευαισθησιών και παρά την πολύ σύντομη προειδοποίηση για άμεση διακοπή παροχής υπηρεσίας – δόθηκε το βράδυ του Σαββάτου με την ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών – ενημερώνει ότι παρά τις προσπάθειές της για μείωση των επιπτώσεων της εν λόγω απόφασης σε μαθητές και γονείς, η προσωρινή διακοπή παροχής υπηρεσίας από τα εν λόγω 16 λεωφορεία που διαθέτουν συνολικά 815 θέσεις μεταφοράς μαθητών, υπολογίζει ότι θα επηρεαστούν περίπου 500 μαθητές.

Τα 22 σχολικά δρομολόγια (από σύνολο 160 περίπου που εκτελούνται καθημερινά),   που επηρεάζονται είναι:

-Μουταγιάκκα Λύκειο Λινόπετρας (Δ7)

-Πολεμίδια – Λύκειο Πολεμιδίων (Β3)

-Πολεμίδια – Λύκειο Πολεμιδίων (Β6)

-Νίκου Ευαγόρου (Παλώδια)– Λύκειο Αγίας Φύλας (Α11)

-Γερμασόγεια – Δημοτικό Σχολείο Γερμασόγειας 

-Σανίδα, Λ. Λινόπετρας – Α Τεχνική.

-Μονή, Λ. Λινόπετρας  – Α. Τεχνική

-Πύργος – Α. Τεχνική

-Πύργος – Αγιος Νικόλαος

-Μοναγρούλι – Δημοτικό Σχολείο Μοναγρουλίου

-Κυβίδες, Αγιος Σίλας – Α Τεχνική

-Κυβίδες, Απόστολος Λουκάς – Α Τεχνική

-Σούνι, Χανάτζια – Γυμνάσιο Ομόδους

-Καλαβασός – Λ. Λινόπετρας, Α&Β Τεχνική

-Σιλύκου – Γυμνάσιο Λεμύθου

-Φοινί – Δημοτικό Τριμίκλινης

-Λιμνάτης – Δημοτικό Τριμίκλινης

-Πελένδρι – Αγ. Φύλα – Α. Τεχνική

-Σιλύκου, Αγ. Γεώργιος – Γυμνάσιο Ομόδους

-Καλό Χωριό – Γυμνάσιο&Λύκειο Αγ. Φύλας, Τσίρειο Γυμνάσιο – Α. Τεχνική

-Φασούλα, Σπιτάλι – Γυμνάσιο&Λύκειο Αγ. Φύλας, Τσίρειο Γυμνάσιο – Α. Τεχνική

-Αψιού, Γεράσα – Γυμνάσιο&Λύκειο Αγ. Φύλας, Τσίρειο Γυμνάσιο – Α. Τεχνική

Η ΕΜΕΛ, λόγω  του εξαιρετικά σύντομου χρόνου προειδοποίησης που δόθηκε με την σχετική απόφαση του ΥΜΕΕ, λόγω του συμβάντος με λεωφορείο σε άλλη επαρχία της Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου, παρά την προσπάθειά της να μειώσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις επιπτώσεις της απαγόρευσης, δεν μπόρεσε να αποφύγει την μην διεξαγωγή των πιο πάνω 22 μαθητικών δρομολογίων και απολογείται στους επηρεαζόμενους μαθητές και τις οικογένειες τους.

Τις επόμενες μέρες, εφόσον το μέτρο συνεχιστεί, γίνονται προσπάθειες περαιτέρω μείωσης του προβλήματος. Παράλληλα, γίνονται ενέργειες για εξασφάλιση συστημάτων πυρόσβεσης κινητήρα, ώστε να ικανοποιηθεί η απαίτηση για πρόσθετη ασφάλεια.